Diş eksikliği olan kişiler fonksiyonel ve estetik birçok sorun yaşamaktadırlar. Diş eksikliğinde etkin bir çiğneme yapılamayacağından gıdaların sindirim tam olarak gerçekleşemez ve bireyde mide barsak problemleri görülmeye başlar Diş kaybı, dişlerin kapanışında bozukluğa neden olduğundan; çene ekleminde de sorunlara neden olabilir. Ayrıca oluşabilen estetik problemler ve konuşma bozuklukları nedeniyle, kişilerin kendilerine güvenleri de etkilenebilmektedir.

İmplantlar; dişlerini periodontal hastalık, çürük, travma ya da başka bir nedenle kaybetmiş kişilerde iyi bir ağız sağlığı için ideal bir seçenektir. Dişlerin eksik olduğu bölgelerde zamanla çene kemiğinde erime meydana gelir. Diş çekimini takiben implantın uygulanması bu erime miktarını önemli ölçüde azaltmaktadır. Komşu dişlerden destek almadığından geleneksel köprülere göre daha koruyucu bir uygulamadır.

Çenelerde en sondaki dişlerin eksik olduğu durumlarda sabit bir protez (kuron veya köprü gibi) yapılamadığında, hareketli (kişi tarafından takıp çıkartılan) bir protez tercih edilmediğinde ya da tamamen dişsiz ağızlarda çene kemiği silikleştiğinden tam damakl protez kullanımı zorlaştığında ve protezin ağız içerisinde oynamasını engellemek amacıyla da implantlar uygulanmaktadır.

Diş İmplantı

Diş implantı yaptırmak istiyor fakat nasıl yaptıracağınız ile ilgili yeteri kadar bilgiye sahip değilseniz, diş implantı yaptırırken bilmeniz gerekenleri size bu yazımızda açıklıyoruz.

DİŞ İMPLANTLARI 

Diş implantı nedir?

Bir dental implant, alt çene kemiği (çene kemiği) veya üst çene kemiği (maksilla) içine gömülü vida benzeri bir metal bileşendir (tipik olarak titanyum).

Bir diş implantı 3 ana unsurdan oluşur:

  1. Çene kemiğine gömülü yapay bir kök
  2. Abutment – implantın başına bağlanır ve dişeti çizgisinin üzerinde oturur (protezin eklendiği sabit bir platform oluşturur)
  3. Protez diş / köprü / kısmi protez / tam protez

Dental implant, bireysel bir protez tacı veya birkaç protez dişi köprü çalışması veya protez şeklinde destekleyebilen kalıcı bir yapı sağlar.

Gerçekleştirilen restorasyon çalışmasının türüne bağlı olarak, tek bir diş implantı ile birden fazla protez diş desteklenebilir.

Dental implant, normalde tamamlanması bir saatten az süren cerrahi bir prosedürle donatılmıştır.

Protezlere uyması için ikinci bir ameliyat aşaması gerçekleştirilmeden önce, genellikle 3-6 aylık bir iyileşme dönemi gözlenir.

Bununla birlikte, yeterli genel sağlık, yeterli ağız sağlığı ve yeterli kemik yoğunluğu da dahil olmak üzere belirli kriterlere uyan hastalara ‘tek aşamalı’ veya ‘aynı gün’ implantlar sunulabilir.

Dental implantlar için çoğu cerrahi prosedür lokal anestezi altında gerçekleştirilir.

Bununla birlikte, bir hastanın birden fazla diş implantı gerektirmesi durumunda, diş hekimi hastanın konforu için IV sedasyon altında prosedürün gerçekleştirilmesini önerebilir.

Herhangi bir diş implantı çalışması yapılmadan önce, hasta bir değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.

Bu değerlendirme muhtemelen bir röntgen ve bir CBCT taraması (dijital 3D görüntüleme) içerecektir.

Bu sonuçları kullanarak diş hekimi Oklüzal Dikey Boyutu (OVD) de dikkate alacaktır – bu, üst dişler ve alt dişler arasındaki boşluğu, bitişik dişlerin pozisyonunu, kemik kalitesini ve pozisyonu dahil anatomik yapıları tanımlamak için kullanılan terimdir. sinüs (maksilla) ve sinirler.

Dental implantların faydaları nelerdir?

Hastalar diş implantlarından pratik faydalara ve psikolojik faydalara ayrılabilecek çeşitli şekillerde yararlanabilirler.

Dental implantların pratik faydaları şunları içerir:

  • Gelişmiş Kullanılabilirlik – dental implantlar ‘ayarla ve unut’ kolaylığı sunar (her gün çıkarılması / değiştirilmesi gereken çıkarılabilir protezlerin aksine)
  • Artırılmış Ağız Sağlığı Düzeyleri – gerektiğinde, prosedür çevreleyen kemik ve yumuşak dokuların oluşturulmasını içerir (herhangi bir bozulmanın durdurulması ve tersine çevrilmesi)
  • Gelişmiş Konuşma Dağıtımı – dental implantlar kemiğe gömülüdür ve konuşurken hareket etmez / kaymaz (mırıltılı konuşmayı ortadan kaldırır)
  • Geliştirilmiş Çiğneme (çiğneme kolaylığı) – diş implantları kemiğe sabitlenir ve yemek yerken kaymaz veya hareket etmez

Diş implantlarının psikolojik faydaları şunları içerir:

  • Geliştirilmiş Benlik Saygısı – dental implantlar, kişisel etkileşimler sırasında kendine daha fazla güven veren bir ‘Hollywood’ gülümsemesi oluşturabilir
  • Gelişmiş Görsel Görünüm – diş implantları, doğal dişlere iyi bakılan görsel bir görünüme sahiptir (insanların dişlerin protez olduğunu fark etmeyeceği için gönül rahatlığıyla sonuçlanır)
  • Gelişmiş Konfor (alternatiflere kıyasla) – diş implantları diş etlerini ajite etmez (örneğin çıkarılabilir protezler sürtünme sorunlarına neden olabilir)

Dental implantta hangi malzemeler kullanılır?

Her ne kadar dental implantlar çeşitli formatlarda giderek daha fazla mevcuttur. En yaygın diş implantı tipi üç bölümden oluşur:

  • Dental İmplant
    Vida benzeri dental implant tipik olarak titanyum veya titanyum alaşımı kullanılarak yapılır, çünkü bu malzemenin kemiğe entegre olması açısından optimum sonuçlar verdiği bilinmektedir.
  • Abutment Abutment
    az çok tamamen protez diş içine yerleştirilmiştir ve titanyum veya paslanmaz çelik gibi çeşitli malzemelerden yapılabilir
  • Kron (protez diş / köprü / protez)
    Kron, görünür protez dişidir ve seramik bileşikleri ve porselen dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden yapılabilir

Birçok durumda abutment ve kuron vidalı implantlar olarak bilinen tek bir birim oluşturur. Bunlar hastalar için her zaman tercih edilir. Bununla birlikte, implant konumuna bağlı olarak, vidalı implantlar her zaman mümkün olmayabilir.

Dental implantlar ne kadar sürer?

Bir diş implantının ömrünü en sonunda belirleyecek iki uzun vadeli faktör vardır.

İlk olarak, ağız hijyenine dikkat edilmesi ve onaylı diş implantı bakım planının (diş hekimi tarafından sağlanan) takip edilmesi, diş taşı ve plak gibi potansiyel olarak zararlı birikintilerin birikmesini azaltmaya yardımcı olacaktır.

İkinci olarak, tavsiye edilen yıllık diş muayenesine katılmayı seçen hastalar, sürekli profesyonel tavsiye ve bakımdan faydalanacaktır.

İhmal edilen diş implantları muhtemelen diş eti, ağrı, kanama ve kemik bozulmasında enfeksiyona neden olabilecek sert ve yumuşak birikintileri biriktirecektir.

Uygun yönergelere uyulduğunda, dental implantların onlarca yıl sürmesi beklenir.

Tek bir implant ile kaç protez diş desteklenebilir?

Protez dişlerin mutlaka 1: 1 oranında bireysel diş implantlarının desteklenmesi gerekmez.

Diş hekimi, çene kemiği alanının kemik yoğunluğu gibi faktörlere bağlı olarak yaşayabilir bir implant alanı olup olmadığına ve mevcut dişler / implantlar arasında protez diş için yer olup olmadığına karar verecektir.

Tek bir dişi eksik olan makul derecede sağlıklı bir yetişkin, tedavinin tek bir protez dişinin takıldığı (eksik dişin bıraktığı deliği dolduran) tek bir diş implantı içermesini bekleyebilir.

İki veya daha fazla ardışık diş eksik olduğunda, diş hekimi diş implantlarını en uygun çene alanlarına yerleştirmeyi seçebilir ve bir köprü veya kısmi protez takabilir.

Tüm seçenekler bir tedavi planında ana hatlarıyla belirtilecektir (bu, tüm uygunluk kontrollerinin tamamlanmasının ardından diş hekimi tarafından ortaya konulan plantır).

Diş implantı yapılabilir mi?

Herhangi bir kişinin diş implantına sahip olup olamayacağı sorusunun cevabı, hastanın kabul edilebilir genel sağlık ve ağız sağlığı seviyelerine sahip olup olmadığı düşmektedir.

Sağlık ve hasta güvenliği başlıca hususlardır ve dikkatle yönetilebilir.

Ağız sağlığı koşulları da aynı derecede önemlidir. İmplant uygunluğu, genel ağız hijyeni ve değiştirilecek diş sayısı, implant uygunluğunu belirlerken göz önünde bulundurulması gereken hususlardır.

Bahsedilmesi gereken ilk nokta, diş implantlarının sadece büyümeyi durduran veya neredeyse büyümeyi durduran kemiğe takılabileceğidir.

Bu, tedavinin sadece yetişkinler ve genellikle 18 yaşından büyük gençler için geçerli olduğu anlamına gelir. Çoğu durumda, diş telleri bir alanı doldurmayı planlamanın bir parçası olarak da düşünülebilir.

Vücudun doğal iyileşme sürecini (hemofili gibi) etkileyebilecek durumlar da dikkate alınmalıdır.

Bu tür sağlık endişelerinin olduğu durumlarda, hasta dental implant prosedürü için uygun olmayabilir.

Ayrıca, baş / boyuna radyasyon tedavisi alan hastalar da bozulmuş kemik yoğunluğu seviyeleri yaşayabilir – yani kemik üzerinde ameliyat önerilmemektedir.

Diş hekimi, diş implantlarını tavsiye etmeden ve kurmadan önce hastanın tıbbi geçmişi ile ilgili tüm soruları soracaktır.

DİŞ İMPLANT ÇEŞİTLERİ

Bireysel olarak optimum sonuçlar elde etmek için farklı tipte dental implantlar geliştirilmiştir.

Örneğin, birden fazla diş kaybı ve düşük kemik yüksekliği olan hastalar ‘endosteal’ implant için uygun olmayabilir ve muhtemelen özelleştirilmiş bir ‘subperiosteal’ solüsyon gerektirecektir.

Endosteal implant nedir? (kemik içi implant)

Bir endosteal implant, üst veya alt çene kemiğine vidalanan ve daha sonra 3-6 aylık tipik bir iyileşme süresi boyunca kemiğe aşılanan veya ‘bağlanan’ bir diş implantı türüdür.

Bu tip dental implant prosedürü, hem implantı yerleştirmek hem de implant çevresinde aşılamanın gerçekleşebileceği yeterli kemik materyali sağlamak için yeterli kemik yoğunluğu gerektirir.

Subperiosteal implant nedir? (kemik üstündeki implant)

Bir subperiosteal implant, açıkta kalan çene kemiğini sarmak için kalıplanmış uzun metalik bir kemikten oluşur.

Çerçeve çene kemiğine sıkıca tutturulmuştur. Sakız yerine dikilir, implantın tabanını gizler – implanttan çıkıntı yapan dişeti çizgisinin üzerindeki çıkıntılar.

Bu direklere bireysel kronlar, köprüler veya takma dişler takılabilir.

Bu tip bir prosedür, hastanın endosteal implantların başarı oranını azaltmaya yarayacak şekilde azaltılmış bir kemik yüksekliği sunduğu durumlarda tercih edilir.

Transosteal implantlar nelerdir? (kemik içinden implant)

Bir transosteal implant sadece alt çenede (çene kemiği) kullanılabilir.

Bunun nedeni, yöntemin çenenin içinden delik açılmasını içermesidir.

Çenenin alt tarafına metal bir plaka tutturulmuştur. Vidalara benzeyen implantlar çenedeki deliklerden geçirilir ve metal plakaya vidalanır.

Vidaların başları (ağızdaki sakız çizgisinin üzerinde gösterilen) daha sonra bir köprü veya takma dişin takılabileceği sabitleme direkleri olarak kullanılabilir.

Transosteal implantlar skarla sonuçlanabilir. Yöntem genellikle diğer daha yaygın dental implant çözeltileri ile çözülemeyen vakalar için ayrılmıştır.

Dental implantların alternatifleri nelerdir?

Alternatif çözümlerle karşılaştırıldığında, diş implantları genellikle diş kaybı ile ilgili daha arzu edilen uzun bir diş tedavisi olarak görülür.

Çünkü diş implantları yerine sabitlenir ve hareket etmez, para için mükemmel uzun vadeli değeri temsil eder ve geceleri diş çıkarma ihtiyacını ortadan kaldırır vb.

Bununla birlikte, bir hastanın dental implantların yerleştirilmesiyle ilgili cerrahi prosedürlere girmek istemediği durumlarda, alternatif tedaviler mevcuttur.

Diş destekli sabit köprü

Diş destekli sabit köprü, dental implant prosedürüne kıyasla en yaygın alternatif diş değiştirme seçeneklerinden biridir.

Köprünün kendisi genellikle en az üç yapışık protez dişten oluşur – dış dişler oyuktur, merkezi diş sağlamdır.

Diş hekimi, eksik dişin her iki tarafında bulunan ağızdaki iki doğal dişi şekillendirecektir. Köprünün iki dış dişi artık bu desteklere takılabilir.

Tipik olarak, bir köprünün temizlenmesi ve doğal dişler için riskler nedeniyle çevre doku ve çene kemiğinde bir miktar bozulma olması beklendiğinden, bir köprü orta vadeli bir çözüm olarak görülür.

Kısmi takma diş (çıkarılabilir)

Çıkarılabilir kısmi bir protez, ağzın çatısına oturan plastik veya metal bir tabana (normalde kobalt-krom) tutturulmuş bir veya daha fazla protez dişten oluşur.

Alternatifler kadar pahalı olmayan bu tip diş restorasyonu genellikle ikna edici bir kozmetik sonuç sağlar, ancak genel ısırma / çiğneme işlevselliği sunar.

Ayrıca, sakızın açıkta kalan doğası nedeniyle, hem yumuşak dokuda hem de çene kemiğinde bir miktar bozulmanın zaman içinde gelişmesi beklenir.

Tam protez (çıkarılabilir)

Tamamen çıkarılabilir bir takma diş, uygun maliyetli bir çoklu diş restorasyon çözümüdür.

Takma diş, diş etine oturur ve diş etleri ve kas sistemi kullanılarak yerinde tutulabilir. Takma diş, tasarlanmış bir takma diş yapıştırıcısı ile daha da desteklenebilir.

Sonuçlar işlevsellik açısından farklılık gösterir ve çoğu insan protezde biraz hareket yaşar. Bu, konuşurken seslerin tıklanmasına ve yemek yerken bazı zorluklara neden olabilir.

Tam bir protez 10-15 yıl sürebilir. Bununla birlikte, hastalara bu süre zarfında yumuşak doku bozulması ve çenede azalmış kemik yoğunluğunun olabileceği bildirilmelidir.

Reçine bağlı köprü

Reçine bağlı köprü, eksik dişin bitişiğindeki doğal dişlerin azaltılması / şekillendirilmesi gerektirmeyen bir köprü türüdür.

Bunun yerine, köprü ince metal kanatlara tutturulmuş merkezi bir katı protez dişinden oluşur. Bu kanatlar doğal bitişik dişler üzerine yerleştirilir.

Reçine bağlı bir köprü bazı hastalar tarafından daha arzu edilen bir köprü seçeneği olarak görülebilir, çünkü prosedür herhangi bir dişin eğilmesini içermez.

Bununla birlikte, reçine bağlı bir köprü, diş destekli sabit bir köprü ile aynı standartlara uymaz ve muhtemelen daha yüksek bir bakım gerektirecektir.

DENTAL İMPLANTLAR NE KADAR İYİ?

Dental implantların nihai maliyeti, her bir hasta için en iyi sonucu elde etmek için gereken işe gelir.

Örneğin, diş etlerini ve dişleri etkileyen mevcut komplikasyonları olan hastaların, diş eti greftleri ve kemik greftleri gibi orta ila kapsamlı hazırlık çalışmalarından geçmesi gerekebilir.

Benzer şekilde, hastalar implant başına iki veya daha fazla diş oranında birkaç protez dişin (yani köprü çalışması veya takma dişler) takıldığı durumlarda önemli tasarruflar elde etmekten yararlanabilirler.

Hastanın bireysel durumlarının değerlendirilmesinin ardından, diş hekimi her hastaya kişiselleştirilmiş bir dental implant prosedürünün toplam maliyeti konusunda tavsiyede bulunmak için en iyi şekilde yerleştirilir.

Tek diş diş implantı ne kadar?

Tek diş diş implantının maliyeti, tedavinin değerlendirme aşamasına ve tedavinin cerrahi aşamasına ayrılabilir.Bu yüzden bizimle iletişime geçerek bilgi almanız daha sağlıklı olacaktır.

Kemik seviyesinin veya durumunun optimal olmadığı bazı durumlarda, hastalar tedavi sonuçlarını iyileştirmek için kemik grefti tercih edebilirler.

Tam ağızlı diş implantlarının maliyeti nedir?

Tam ağızlı diş implantlarının maliyeti hastanın bireysel koşullarına bağlı olarak değişecek ve diş hekimi tarafından bireysel olarak ana hatlarıyla belirtilecektir.

Örneğin, kemik grefti ve diğer ön çalışmalar gerektiren hastalar maliyetlerin artmasını bekleyebilirler.

Tam ağız diş implantları ile ilişkili olabilecek genel bireysel maliyetler hakkında fikir edinmek için lütfen yukarıdaki maliyet listelerine bakın.

 

DİŞ İMPLANT PROSEDÜRÜ & DANIŞMA SÜRESİ

Konsültasyon prosedürü – Dental implantlara uygun olup olmadığımı nasıl bileceğim?

Dental implant prosedürüne girmek isteyen yetişkinin hem genel sağlık hem de ağız sağlığı seviyelerini yeterli düzeyde göstermesi koşuluyla konsültasyon prosedürü devam edebilir.

Hastanın ağzından röntgen çekilecek ve dişlerden bir model yapılacaktır. Bu, hastanın diş sorunlarının bazı ayrıntılarını doğrulayacaktır.

Koni Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (CBCT) taraması bu aşamada kullanılabilecek başka bir tanı aracıdır.

CBCT taraması, topografik (3D) ağız görüntüsü sağlar. Bu, diş hekiminin kemik yoğunluğunu ölçmesini ve dişlerin ve diğer yapıların tam olarak konumlandırılmasını sağlar.

Kemik yoğunluğunun yeterli olmadığı durumlarda, diş hekimi canlı bir diş implantı bölgesi oluşturarak kemik kalınlığını arttırmayı amaçlayan tedaviler önerebilir.

Osteoporoz, diyabet ve hemofili gibi durumlar iyileşme oranlarının düşmesine neden olabilir.

Bu koşullar dişhekimi tarafından başarı şansının önemli ölçüde etkilenip etkilenmediği konusunda değerlendirilecektir.

Kemik grefti istersem ne olur?

Hastanın dental implantın önerilen bölgesinde kemik kaybına veya kemik bozulmasına uğradığı durumlarda bir kemik grefti gerekebilir.

Kemiğin bozulması genellikle dişeti hastalığının bir sonucu olarak ortaya çıkar – sağlıksız bakterilerin diş eti seviyesinde birikmesine izin verildiğinde, enfeksiyonlar dişte ve destekleyici kemikte yiyebilir.

Her ne kadar kemik yoğunluğu oluşturmaya yardımcı olabilecek alternatif teknikler mevcut olsa da, kemik grefti ana seçeneklerden biridir.

Bir kemik grefti veya ‘onlay greft’, genellikle greft alanının hazırlanmasını ve hastadan alınan kemiğin sağlıklı bir kısmının verilmesini içeren cerrahi bir prosedürdür.

Donörlerden alınan ‘allogreftler’ Cadaver Bone olarak adlandırılan birçok durumda uygun bir seçenek olabilir.

Sığır türevinin otojen greftleri seçenekler sunar ve yaygın olarak kullanılır (kullanılan kemiğin sentetik versiyonları da vardır).

Kullanılan greft materyali tipi, beklenen performans ve implant gerekliliklerine göre hastaya danışarak cerrah tarafından belirlenecektir.

Greftin büyüklüğüne ve hastanın iyileşebileceği doğal hıza bağlı olarak, dental implant prosedürü devam etmeden önce ameliyattan sonra tipik olarak 6 – 12 aylık bir süre gözlenir.

Kemik grefti için alternatif var mı?

Düşük kemik yoğunluğu durumunda, bir alanın tam ve doğru bir şekilde iyileşme olasılığı düşük olacağı için bir dental implant önerilmeyecektir.

Diş hekimi, mevcut kemik miktarını ve kalitesini artırmak için bir kemik grefti önerebilir.

Bununla birlikte, bazı hastalar, hastanın kendi vücudundan (tipik olarak kalça veya bacaktan) sağlıklı kemik almak için ameliyatın gerekli olduğu bir kemik grefti prosedüründen geçmekten kaçınmayı tercih edebilir.

Bu durumda, alternatif kemik grefti malzemeleri mevcuttur:

  • Sığır grefti (inek kemiği)
  • Domuz grefti (domuz kemiği)
  • Sentetik materyaller

Yeni kemik iyileşmek için 6-12 ay arasında herhangi bir şey gerektirebilir.

‘Kılavuzlu doku rejenerasyonu’ tekniği de kullanılabilir. Bu, kemik ve ağızdaki yumuşak dokular arasına bir bariyer koyarak yeni kemik hücrelerinin büyümesini teşvik etmeyi içerir.

Bu teknik, yumuşak doku kemiğe göre daha hızlı büyüdüğü ve kemik büyümesini engelleyerek mevcut herhangi bir alana dönüşebileceği için geliştirilmiştir.

Bariyer vücut tarafından emilir ve çıkarılmasına gerek yoktur.

Kemik kaybına ne neden olabilir?

Bir hastada kemik kaybına katkıda bulunabilecek birkaç durum faktörü vardır.

Örneğin, bir hasta diş kaybını yaşadıysa (travma nedeniyle veya önceki diş tedavi planının bir parçası olarak), ekstraksiyon bölgesindeki kemik halihazırda incelmeye başlamış olabilir.

Bu nadir olmayan süreç, daha önce yüksek yoğunluk olarak kemik reabsorpsiyonu olarak bilinir, ancak şimdi gereksiz kemik vücut tarafından yeniden emilir.

Çoklu diş kaybı yaşayan bireylerde, bu işlem kemik yüksekliğinin düşmesine neden olabilir, yani protezler zamanla hastalığa yakalanabilir.

Dental implant prosedürü 

Cerrahi prosedür tipik olarak iki aşamadan oluşur.

Normal şartlar altında, prosedür lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bununla birlikte, birden fazla implant durumunda sedasyon tercih edilebilir.

  • Aşama 1 – Dental implantın yerleştirilmesi

Diş hekimi dişeti (dişeti) içinde bir kesi yapacaktır. Bu, çene kemiğinin hedef alanını ortaya çıkarır.

Kemiğe bir delik yapılır – bu işlem, çapı artan birkaç matkap ucunun kullanımını içerebilir. Bu deliğin amacı implantı yerleştirmektir.

Ardından, dental implant deliğe vidalanır. Sakız dikişlerle kapatılır.

Kemiğe implant çevresinde yeni hücreler yetiştirmesi için zaman verilir (kabaca 3-6 ay arasında) – ‘osseointegrasyon’ olarak bilinen bir süreçtir. Bu, implantın hareket etmemesini sağlar.

Esansiyel dişlerin (yiyecekleri çiğnemek ya da bir gülümseme içinde bir boşluğu doldurmak için) değiştirmek için tedavinin gerçekleştirildiği yerlerde, implantın implantın Primer Stabilite olarak adlandırılan yeterli stabilite sağladığını varsayarak hemen implantlara bağlanabilir.

Bu geçici çözüme erken yükleme denir ve yalnızca durdurma boşluğu olarak düşünülür. Kemik implant ile birleştiğinde, geçici dişlerin yerine kalıcı protez dişler gelir.

  • Aşama 2 – Protez dişlerin takılması

Diş hekimi, çeşitli yöntemler kullanarak  kemiğin ne zaman iyileştiğine ve ikinci aşama ameliyat için hazır olduğuna karar verecektir (beklenen tipik zaman çerçeveleri 3-6 aydır).

Diş hekimi, diş eti içinde implant bölgesini açığa çıkararak bir kesi yapacaktır.

Daha sonra, implantın başına tübüler bir ‘iyileştirme başlığı’ takılır. İyileşme başlığı sakız seviyesinin biraz üzerinde. Sakız iyileşme başlığının etrafına dikilir ve iyileşmesi için zaman verilir.

İyileşme tamamlandığında, iyileşme başlığı çıkarılır ve sakızda protez tacı barındıracak ve destekleyecek mükemmel şekilde oluşturulmuş bir ‘delik’ bırakılır.

Abutment adı verilen bir ‘direk ve çekirdek’ implantın içine geçirilir ve yerine sabitlenir.

Abutment sakız çizgisinin üzerine çıkıntı yapar ve tepenin üzerine kalıcı olarak çimentolandığı platformu oluşturur.

Dental implant prosedürü sırasında ne tür bir anestezik kullanılır?

Dental implant prosedürünü uygulamakla görevli tıp uzmanı, hastalara mevcut farklı anestezi türleri hakkında tavsiyelerde bulunmak için en iyi şekilde yerleştirilir.

Bununla birlikte, dental implant prosedürü sırasında kullanılabilecek yaygın anestetik tipleri (tekil bir çözelti veya kombinasyon halinde) şunları içerir:

Lokal anestezi

Lokal anestezikler vücudun bir bölgesini uyuşturmak için kullanılır. Bu, hastanın bilincini kaybetmediği anlamına gelir.

Lokal anestetiğin etkisi, genellikle anestezi uygulandıktan birkaç dakika sonra hasta için (bölgede his kaybı şeklinde) belirgin hale gelecektir.

Lokal bir anestezik, vücudun bir bölgesindeki sinirlerin beyne sinyal göndermesini önler.

Hasta anestezi altındaki bölgede ağrı hissedemez, ancak uyuşmuş vücut kısmını hareket ettirmeye çalışırken biraz baskı veya hareket hissi hissedebilir.

Lokal anestetiğin etkileri birkaç saat içinde yavaş yavaş yıpranacaktır. Bu süreden sonra, hasta bölgede tam bedensel sansasyona geri dönmeyi bekleyebilir.

Bilinçli Sedasyon

Bilinçli sedasyon, hastanın uyanık kalması nedeniyle genel bir anesteziden farklıdır.

Bu, hastanın cerrahi prosedürü ayrıntılı olarak hatırlama olasılığı düşük olmasına rağmen, hastanın tedavi sırasında cerraha cevap verme yeteneğine sahip olduğu anlamına gelir.

Bu, tedavinin bir saatten daha uzun süreceği cerrah için yararlı olabilir çünkü hasta daha kolay izlenebilir.

Prosedür bir damara bir yatıştırıcı enjekte edilmesini içerir. Bir anestezist, kalp atış hızını ve kan oksijen seviyelerini izleyecektir.

Önerilen implantın yerinde lokal bir anestezi de kullanılır (enjeksiyondan sedasyon zaten tutulmuş olacağından, hastanın bu işlemi hatırlaması / hissetmesi olası değildir).

FARKLI İMPLANT PROSEDÜRLERİ NELERDİR?

Kemik yoğunluğu, kemik yüksekliği ve implantın yerleştirileceği ağız bölgesi gibi belirleyici faktörlere bağlı olarak, farklı tipte implant prosedürleri gerekebilir.

Tek aşamalı implant nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, tek aşamalı bir implant, yalnızca bir cerrahi prosedür içeren bir tür dental implant prosedürüdür.

Bu, implantın çene kemiği içine gömülü olduğu ve dişin veya abutmentin implanta hemen bağlandığı anlamına gelir (abutment genellikle ikinci bir cerrahi prosedür sırasında eklenir).

Bu nedenle, tek aşamalı implant prosedürü hemen geçici bir taç kurma seçeneğini sunar – belirli koşullar altında kalıcı taç yerine sabitlenebilir.

Hem kozmetik önemi olan (yani bir gülümseme içindeki bir boşluğu düzeltmek için) hem de implantın bulunduğu kemiğin çiğneme stresi olmadan iyileşmek için zaman alacağı durumlarda tek aşamalı bir implant tercih edilir.

İki aşamalı implant nedir?

İki aşamalı implant prosedürü iki cerrahi prosedür içerir.

İlk olarak, diş hekimi çene kemiğini ortaya çıkarmak için sakızda bir kesi yapacak. Kemikte bir delik açılır ve implant yerine torklanır.

Sakız implantın üst kısmına dikilir ve kemiğin iyileşmesi için zaman verilir (bu yaklaşık 3-6 aya kadar sürebilir).

Kemik implantın etrafında iyileştikten sonra, diş hekimi implant bölgesini yeniden açacak ve bir iyileşme başlığını (sakızın istenen şekle girmesine izin verecek şekilde) veya abutmenti sokacaktır.

İki aşamalı prosedür, çiğneme basıncıyla başa çıkmak için kemiğin implantın etrafında tamamen iyileşmesi gereken kozmetik olmayan önemde (yani arka dişler) daha yaygındır.

Bu aynı zamanda iki aşamalı prosedürün kemik yoğunluğunun zayıf olduğu yerlerde tercih edildiği ve implantın mevcut kemiğe aşılanması için zaman verildiğinden emin olunması anlamına gelir.

1 günde implant nedir?

Birden fazla diş kaybı durumunda aynı gün implantları kullanılır. Geçici veya kalıcı bir köprü / takma diş takma seçeneği ile tek bir cerrahi prosedür sırasında birkaç implant takılır.

Tipik olarak, kalıcı bir köprü uygun bir iyileşme döneminden sonra geçici bir düzenlemenin yerini alacaktır (yani, kemik çok sayıda implantın etrafında iyileştikten sonra).

Bu tip bir prosedür, birden fazla diş kaybına uğramış olan hastalarda tercih edilir – tekil prosedür, hastanın birçok bireysel prosedürden geçmesi gerekmediği anlamına gelir.

Acil implant nedir?

Diş hekimi, sağlıksız bir dişin ekstraksiyon için planlandığı ve kemik yoğunluğunun implantı hemen desteklemek için yeterli olduğu durumlarda hemen bir implant yapmayı seçebilir.

Bu, hastanın tek bir cerrahi prosedürde hem diş çekimi prosedürüne hem de dental implant prosedürünün ilk aşamasına gireceği anlamına gelir.

Bu prosedür, yetersiz kemik yoğunluğunun kötü bir sonuca neden olacağı durumlarda önerilmez (yani, diş çekiminden sonra implant bölgesinde kemik yoğunluğunu arttırmak için prosedürler gerekebilir).

Acil implant ve erken yükleme

Acil implant ve erken yükleme prosedürü, sağlıksız bir dişin çıkarılmasını, diş implantının çıkarma bölgesine gömülmesini ve hem abutmentin hem de kronun yerine sabitlenmesini içerir.

Bu, sağlıksız bir dişin çıkarılması ve aynı gün tam bir implant ve taç takılması ile sonuçlanır.

Hastanın genel sağlığı, ağız sağlığı ve önerilen implant bölgesindeki kemik yoğunluğu gibi faktörler, hastanın bu tip bir prosedür için uygun bir aday olup olmadığını belirlemeye yardımcı olacaktır.

Acil implant ve erken yükleme prosedürüyle ilişkili potansiyel yüksek risk göz önüne alındığında, diş hekimi aynı zamanda acil bir kozmetik sonuç için güçlü bir istek olup olmadığını da tespit edecektir.

Prosedür sadece dişhekiminin yukarıdaki tüm faktörlerin karşılandığından memnun olduğu durumlarda devam edecektir.

Dental implant sonrası bakım

Diş hekimi, her bir hastaya, yapılan işle ilgili uygun diş implantı sonrası bakım prosedürü hakkında tavsiyelerde bulunacaktır.

Tipik bir bakım sonrası planı, implant bölgesini çevreleyen yumuşak dokunun durumunun potansiyel sorun belirtileri açısından denetleneceği diş hekimine veya diş hijyenistine düzenli ziyaretleri içerecektir.

Kemik ve implant arasındaki greftin beklenen zaman dilimlerinde gerçekleşmesini sağlamak için kemiğin yoğunluğu da izlenecektir.Diş Teli İstanbul

Dental implantların genel olarak devam eden bütünlüğü, hasta adına temel ağız hijyenine de inecektir.

Yumuşak bir kıl diş fırçasıyla fırçalamak (veya bir sonik diş fırçasına geçmek), diş ipi kullanmak veya su pensesi kullanmak ve düzenli olarak ağız gargarası ile çalmak diş hekimi tarafından önerilecektir.