Hastalıklı dişler, ağız sağlığını etkilediği gibi insan vücudundaki diğer organların sağlığını da tetikler. Türkiye'de sigara ve tütün kullanımı, yanlış beslenme, ağız, diş sağlığı bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolüne yeterince önem verilmemesi diş hastalıklarına yol açar.


Sağlıklı dişleriniz ve dişetleriniz yoksa daha sık hastalanacağınızdan, dahası dişinize gizlenmiş bir enfeksiyonun kalbinizi, böbreğinizi veya damarlarınızı da hasta eder.

Ağız diş sağlığının küçük yaşta alışkanlıkla başlayan bir süreçtir. Günde 2 defa diş fırçalanmazsa, ağızdaki artıkların bir süre sonra dişlerin üzerine tutunur. Bu tutunma yaklaşık 12 saat sonra plak halini alır. Plak halini alan bu tutunma 24 saat sonra artık fırça ile temizlenemeyecek düzeye erişir. Bu oluşan plak bir süre sonra mikroorganizmalar için besi yeri haline gelir. Ve çoğalan mikroorganizmalar bir süre sonra dişin minesini harap eder. Bu olay bu aşamada tespit edilirse geri dönüşümü kolay olur. Ancak eğer dişin üzerinde bir çukur oluşmaya başlarsa artık geri dönüşümü olmayan bir yola girilir.


Geleceğimizi tehdit eden temel sağlık sorunları olarak görülen koroner kalp hastalıklarının da, kanserlerin de vücuttaki “iltihaplanma” süreçleri ile yakın bir ilişkisi vardır. 
İltihaplanmanın yaşlanmayı hızlandırdığı, romatizmal hastalıklardan obeziteye, bağışıklık problemlerinden, böbrek ve karaciğer sorunlarına pek çok alanda sağlığı tehdit ettiği bilimsel bir gerçektir.


AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ İÇİN NE YAPMALIYIZ?


* Herkes, yılda en az bir kez diş hekimi muayenesinden geçmeliyiz.


* Yediklerimiz çok önemlidir; Bir ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmak için yediklerimizin de önemi azımsanamayacak kadar çoktur. Yedikleriniz tüm vücudunuzu ne kadar etkiliyorsa aynı kural dişler içinde geçerlidir.


*Kola ve benzeri asitli içecekleri asla tüketmeyin. Bunlar ağız ve diş sağlığımız için çok zararlıdır.


* Kalsiyum içeren yiyecekler tercih edin;  Fast food adı verilen aperatif yiyeceklerde az miktarda bulunan kalsiyum balık, süt, peynir gibi yiyecekler de bol miktarda bulunmaktadır.


*Şeker: Tatlı bir besin maddesi olmasına rağmen dişlerimize olan etkisi hiç de tatlı değildir. Her yediğiniz ya da içtiğiniz şekerli besinden bir saat sonra dişleriniz asid saldırısına maruz kalır ki bu da zamanla dişler de çürüklere neden olur.


* Ancak sadece yenilen şeker değil içinde şeker bulunan kekler, kurabiyeler hatta ekmek bile diş çürüklerine neden olabilir. Bu durumdan daha az etkilenmek için şekerli şeylere karşı koymayı deneyin ya da şekerli bir şeyler yedikten sonra en azından ağınızı çalkalayın.


* Diş eti hastalıkları: Tahmin edilenin aksine diş kaybının en önemli sebebi diş çürükleri değil diş eti hastalıklarıdır. Diş eti hastalıklarının ise en önemli sebebi diş bakımının yeterince iyi yapılmaması ve ağızda biriken plaklardır.


* Sigara içmeyin: Eğer sağlıklı bir yaşam ve de sağlıklı dişlere sahip olmak istiyorsanız sigaraya kesinlikle hayır demelisiniz. Sigara kullanımı dişlerinizde renkleşmeye, ağız kokusuna, dişeti hastalığına, akciğer kanserine neden olabilir. Eğer bir günde 20 ya da daha fazla sigara içiyorsanız içmeyen birine oranla ağız kanserine yakalanma oranınız 6 kat daha fazladır.


* Fazla alkol almayın: Alkol bağımlığının vücuda bir çok kötü etkisinin olmasının yanında ağız ve diş sağlığında da önemli olumsuz etkileri vardır. Bunlardan en önemlisi alkol bağımlısı olan kişilerin ağız kanserine yakalanma oranlarının kullanmayanlara göre daha yüksek olmasıdır.


 YEMEKLERDEN SONRA FIRÇALAYIN

*Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerinizi fırçalayın ve her gün düzenli olarak diş ipi kullanın.


* Dişlerinizin iç yüzeylerini, dış yüzeylerini, çiğneyici yüzlerini ve dilinizin üstünü fırçalayın, ara yüzlerde diş ipliği kullanın.


* Orta derecede sert ya da yumuşak kıllı diş fırçası kullanın, fırçanızı belirli aralıklarda değiştirin.


* Asla başkasının diş fırçasını kullanmayın.


* Dengeli beslenmeye dikkat edin.


* Dişlerinizi çürüğe karşı daha dayanıklı hale getiren uygulamalarla ilgili (florlama ve fissür örtücüler) bir diş hekimine başvurun


* Florürlü bir diş macunu kullanın.