Eskişehir Diş Sıkma, Diş Gıcırdatma, Çene Eklemi Ağrıları ve Tedavi Yöntemleri

Son yıllarda hayatın artan ritmi nedeniyle maruz kalınan stres, günümüzde başa çıkılması hem en zor, hem de neredeyse herkesi etkisi altına alan ortak bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle zamanımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz iş ortamının stresi, birçok fiziksel ve ruhsal rahatsızlığın da çıkış noktası. Bunlar arasında diş sıkma ve diş gıcırdatma şikayetlerine ve bunlara bağlı çene ve baş ağrılarına toplumun önemli bir kesiminde rastlanıyor. Çok basit olan tedavinin gecikmesi ise dişlerde ve çene ekleminde geri dönüşü olmayan problemlere yol açıyor.

 

ESKİŞEHİR DİŞ SIKMA TEDAVİSİ

Gün içinde yaşadığımız stres başta olmak üzere ve psikosomatik ağrılar (kişinin psikolojik durumu tarafından tetiklenen fiziksel bir ağrı türü) dışında düzensiz diş yapısı, eksik dişler, düşük ağız hijyeni, yaygın çürüklü dişler gibi nedenlerle insanlar gün içinde ve sıklıkla geceleri dişlerini sıkarlar. Bu alışkanlığa sahip bireyler normal olmayan bu durumdan genellikle habersizdir. Diş sıkma sonrası daha çok sabah uyanınca olmak üzere çene ve yüz kaslarında, çene eklemi, şakak bölgeleri ve saçlı derinin başlangıcında şiddetli baş ağrıları ortaya çıkar. Bu ağrılar migren veya nevraljiform ağrılar ile karıştırılır. Ağrıların gerçek nedeninin diş sıkmaktan ötürü olduğunu öğrenene kadar bireyler Nörolog, Kulak Burun Boğaz Uzmanlarına başvururlar. Oysa sebep çok basittir, Diş Sıkma…

 

 

ESKİŞEHİR DİŞ GICIRDATMA (BRUKSİZM) TEDAVİSİ

 

Dişlerini sıkan her insan, dişlerini gıcırdatmayabilir… Diş gıcırdatan bireyler dişlerini sıkanların maruz kaldığı ağrılara ilaveten dişler, çene kasları ve çene ekleminde geri dönüşü olmayan sorunlarla karşılaşırlar. Güçlü çene hareketlerinin sebep olduğu diş gıcırdatma tehlikeli bir durumdur ve uyurken bireyin dişlerinden oldukça rahatsız edici bir ses çıkar. Bireyin normal zamanda bu sesi çıkartması mümkün değildir. Yaklaşık olarak erişkinlerin % 10' u, çocuklarınsa % 5' i uyku sırasında dişlerini sıktığının veya gıcırdattığının farkındadır. Diş Sıkmaya sebep olan her şey diş gıcırdatmaya da neden olur. Burada önemli detay Diş Gıcırdatmanın, psikosomatik durumlar ve enfeksiyon hastalıklarının gizli habercisi olabileceğidir.

Bu şikayetleriniz varsa Dişlerinizi Sıkıyor veya Gıcırdatıyorsunuz….­

  • Dişlerde çatlaklar ve aşınmalar, dişetlerinde çekilmeler…
  • Dişlerde ani başlayan ve uzun süren soğuk sıcak hassasiyeti…
  • Dişlerde sallanma aralanma, kronik dişeti ve baş ağrısı…
  • Çene kasları ve şakaklarda yaygın ağrı (özellikle sabah ağrıları)…
  • Çene ekleminde takırtılı sesler gelmesi ve çenede kilitlenme…
  • Alt yüz yüksekliğinde düşme ve köşeli yüz görünümü…

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ (Plak, Splint)

Tüm Dünyada yaygın bir problem olan Diş Sıkma, Diş Gıcırdatma, Eklem Problemleri ve bunların önlenmesi için gerekli tedavilerin hepsi ülkemizde de en modern şekliyle uygulanıyor. Genel ve tek bir tedavi yöntemi olmayan bu rahatsızlıkların tedavisinde bireye göre farklı tedavi yöntemleri gerekiyor.

Etkeni ortadan kaldırmak en doğru çözüm…

Tedavi olarak Gece Plaklarından Eklem Splintlerine, Kas Gevşeticilerden  ve Cerrahi Uygulamalara kadar geniş bir yelpaze mevcut. Gece Plakları ve Eklem Splintleri kasların dişlere olan zararlı etkilerini azaltırken, bir takım enjeksiyon işlemleri kasların kasılma kapasitesini düşürerek uzun vadeli bir tedavi sağlıyor. Önemli olan bireyin emosyonel (duygusal) durumunu doğru değerlendirip, gerektiğinde Tıp Hekimlerinin konsültasyonuyla doğru teşhis ve doğru tedavi yöntemini bir araya getirerek hastayı bir an önce bu rahatsızlıktan kurtarmak. Çözümü oldukça basit olan bu rahatsızlıktan kurtulmanın ilk aşaması: hemen diş hekiminize başvurmak…

“Hekimlerin yaptığı en büyük hata, ruhu düşünmeden yalnız bedeni tedaviye teşebbüs etmeleridir. (Eflatun) “

 

Doçent Dr. Emre ŞEKER

Protez Uzmanı Diş Hekimi

DENTARMA Dental Estetik ve İMPLANTOLOJİ